Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa
Kirjassaan „Eesti saun“ (”Virolainen sauna”) Tamara Habicht kuvailee mielenkiintoisia seikkoja saunan historiassa virolaisen kansanparannuksen merkittävänä osana. Useiden vuosisatojen ajan virolaisille talonpojille on ollut luonnollista hoitaa itseään lähinnä kansanviisauksilla, joita opetettiin sukupolvelta toiselle. Saunalla oli tärkeä rooli kotihoidossa, ja sitä käytettiin useisiin terveysongelmiin. Säännöllisen saunomisen uskottiin myös parantavan terveyttä ja takaavan pitkän eliniän. Jos luihin tai niveliin sattui, lihakset olivat jäykät tai vatsa kipeä raskaasta fyysisestä työstä pellolla, sauna lievitti vaivoja. Jopa silloin, kun syytä sairauksiin ja oireisiin ei tiedetty, saunassa hikoilu ja vartalon lyöminen koivunoksilla oli aina hyvä ajatus. Vihtominen oli ja on edelleen Virossa suosituin saunarituaali. Koivunoksien lisäksi vihtomiseen käytettiin myös muita kasveja, esim. katajaa, tammenoksia, saniaista ja nokkosta. Kaikilla näillä erityisillä kasveilla uskottiin olevan konkreettisia hoitavia ominaisuuksia erilaisten terveysongelmien lievittämiseen.
Nykyaikainen tiede on laittanut kansanviisauden koetukselle ja yrittänyt löytää vahvistusta sille, onko saunalla todellakin niin positiivinen vaikutus kehoon. Onneksi useiden tutkimusten tulokset ovat vahvistaneet saunan positiivisen vaikutuksen terveyteen. Vuonna 2018 julkaisussa Mayo Clinic Proceedings julkaistiin katsaus, joka vahvisti, että usein tapahtuva saunominen (80–100 °C) voidaan yhdistää seuraavien riskien vähenemiseen:
Lisäksi on todisteita siitä, että saunominen lieventää niveltulehdusta, päänsärkyä ja flunssaa, ja panostaa parempaan yleiseen terveydentilaan.
Aikakauslehdessä The American Journal of Medicine julkaistun katsauksen mukaan saunominen voi parantaa hengitysteiden ongelmista kärsivien ihmisten hengittämistä ja keuhkojen toimintaa ja myös lieventää reumasairaiden kipuja. Useissa ihosairauksissa, kuten psoriasis, sauna voi auttaa irrottamaan paksuja ihopaloja ja helpottaa siten ihon tilaa. Joissakin muissa iho-ongelmissa saunalla voi olla epämiellyttävä vaikutus, sillä se voi mm. aiheuttaa kutinaa.
Miksi saunalla on niin positiivinen vaikutus kehoihimme? Saunan intensiivinen kuumuus luo epätavalliset olosuhteet, joihin keho reagoi prosesseilla, joita ei esiintyisi samalla tavalla normaaleissa olosuhteissa. Keho alkaa stimuloida verenkiertoa, hengittämistä sekä sydämen, verisuonten ja immuunijärjestelmän toimintaa, ja tuottamaan endorfiineja, jotka mahdollistavat yllämainittujen positiivisten muutosten syntymisen. Saunomisen hyödyllisiä vaikutuksia voi verrata fyysisen toiminnan vaikutuksiin.
Jotta saisit saunoessa osasi kaikista näistä erinomaisista hyödyistä, on tärkeää säätää saunan kuumuus oman terveydentilan mukaan muiden ihmisten toiveiden sijaan. Saunomisen tulisi aina olla miellyttävää ja nautinnollista. Lämmitä sauna lämpötilaan, joka aiheuttaa sinussa hyvän olon, ja pidä aina tarvittaessa taukoa. Liioittelu saunoessa voi vaikuttaa päinvastoin kuin toivoit. Saunomista pidetään yleensä terveelle ihmiselle vaarattomana. Tietyissä sairauksissa ja esimerkiksi raskauden aikana tulee kuitenkin olla varovainen. Jos et ole varma, onko sauna sinulle turvallinen, keskustele lääkärin kanssa ja kuuntele kehoasi.